Posted by: shidiemusa92 | June 26, 2010

Class LWP01A


erm….first day class,31/5/2010..aku smpai kt Kolej Perindu pkul 6.55pg lpas nek bas drpd Perlis ke Shah Alam…smpai tue,trus mandi & bsiap untuk ke Fakulti Undang-Undang untk tgk aku kena msk kls mna….so,aku pegi tgk & aku dpt kls LWP01A…dtakdirkan plak kls aku start pkul 2.10 ptg,so apa lg…aku blik tdur dlu laaa…hehe…after zhor,aku trus pegi kls..ms mla2 msk kls,aku bknalan la dgn kwn2 lelaki aku dlu….pastu bru de ice brkng dgn smua plak…bez dpt bknalan ms tue tp plg aku x lpa ms mla2 msk bla aku tdgr suara bdk perempuan nie…..dialah Meera Badrul..hahahaha….suara dia nie unik..hahaha……tp klbhan ALLAH…erm..pastu aku bknalan dgn Nik Izzat,Syafiq Mohd or Pan Parkinson,Zulhilmi,Syahrin & Aziz…ni bdk laki…bdk pompuan RAMAI sgt nk sbut..Amal,Diana,Khairina,Kahrunnisa,Sabrina,Meera,Atin,Teera,Fiera,Dayang,Fiena,Salwa,athirah syazalin,hanani,farah syazwani,fatin redzuan,nurani,najat,asmiza,fayizah,noriah,rufaida,anis suzainie & safira…dayang org sarawak tau..hehe..sabrina ni fmly dia lawyer tp dia x nk kasitahu sape…huhu…atirah syazalin nie kwn bek dgn aten…yg khairunnisa tue rsanya dgn geng2 sab,diana n len2 kut..ntah aku x ingt..hehe..hanani,nik & asmiza asal ganu & aziz dan khairina SP tau..amboi..aku sowg2 ja org pelis cheq tau..huhu…erm..salwa ni pekan phang…tp xtau la btul2 pekan ke x..haha…fayizah penang mari yoo…aku x lma lg bljq ctu plak..haha..syafiq or pan parkinson org jhor…larkin…bdk hardcore nie…fiena pn asal jhor..zulhilmi org perak kut…rsanyo laa..biela,fatin redzuan,fiera,farah syazwani,noriah,teera n nurani aku x smpat sgt knal btul2 tau..sdih3..hehe…tp rmai lg yg x smpat knal btul2…anis asal bangi,kuat gler dia lari pecut..hehe…amal stay kt KL jer..x jauh mna pun…bez laa….huhu..de lg 2@3 org nie tp aku x ingt laa sorry…hehe…erm..ms mla2 kls BEL 313,critical thinking…first class n first assingment…huhu….erm…spnjg mnggu prtma nie kls nie,aku x pnh smbang dgn bdk2 prpmpuan pn…huhu….sja jaa nk cba kwal iman…hahaha….tp mnngu ke 2 aku start sembang sikit tu pun bersebab laa…hehe…tp lpas tue,hbungan km classmte smkin akrab dh…alhamdulillah……pegi main bowling sma2,kluar mkn sma2 & mcm2 lg….msa main bowling tue,Nik ckp x pndai main tp dia la yg slalu strike…geram aku…hahaha…erm…ms hjung mnggu tue aku x blik Perlis so farid nazzreen & hafiz nazarollah ajk aku pegi tgk wayang dan jln2 kt KLCC…so aku pn pe lg…pegi jer! km tgk cter karate kid….bez gler rugi spa x tonton..hehe….tp sblm pegi tue,erm……aku nek la LRT………..ms nk pegi tnggu LRT tue kn,aku mskkn tket tp aku x amik blik pn tket tue…malunye aku!!! haha..pnya la nk control,aku ckp kt pak cik tua aku trlpa amik..hahahahaha….hbs wayang tue plak,kita pegi surau n toilet dan aku ikut farid smpai dlm toilet..hahaha..ms tue aku tgh pening2 lalat pas hbs tgk wayang…tp nsb baik farid smpat ttup pntu klau x malu aku…hua3..erm….

Advertisements
Posted by: shidiemusa92 | June 18, 2010

UiTM………….


23 MEI 2010………

ms ni hri Ahad…aku bgn smbhyang sbuh lpas tue,aku smbg blik tido…ms nie aku da kt rmh spupu aku di Labu Negeri Sembilan dgn family aku…..diaorang hntar aku akn hntar aku ke UiTM Shah Alam…ms nie brat sgt nk pergi ke UiTM tue…..ntah…xtahu sbb pe…sbb tue aku smbg tidor blik lpas solat sbuh….aku bgn pkul 8 lbh…aku brsiap2….dan kami pun bertolak ke Shah Alam…aku pergi dgn perasaan yg bercampur baur..mcam2 aku rasa….dah smpai tue,kami tnggu bas di Masjid Negeri Selangor…..kami pun naik la bas ke UiTM….hehehe…dlm bas tue sesak amat…msa tue,aku dah nmpk rkan sblik aku…Farid Nazzreen & Erickka Farisse…….amboi sdapnya nma….hehehe…..aku tinggal di kolej kediaman PERINDU…..yg membawa banyak kerinduan…huhuhu….lpas hbs isi smua borang2,family aku pn mninggalkan aku….hehe….tp plik,aku x la rsa sdih sgt…hehe..rsa biasa je….lalu bjln la aku pulang ke blik ku..1106…msk2 blik tue,Erik beri salam kt aku…hehe…..dia org prtma yg bg slam kt aku..aku ms tue mlu2 kcing lg…haha….dlm blik aku,da 8 org….Erickka Farisse,Farid Nazzreen,Hafiz,Azizan@Jijan,Azuan klantan mari,Bro Mutmain & Arif si bdk STAR…hehehe….alhamdulillah…smuanya okay jer….km mla bknalan di antara satu sama lain…..hehe…smuanya okay…diaorang nie pn baik2 blaka…boleh tahan baik…hehe….Azuan org Klantan mari,dia ni mla2 diam jer….pastu bru dia tnjk belang……rpanya dia ska bgurua….tp bla tme nk date,slalu km kna blik dlu….dh pmalu dgn prempuan…hehehe…org perempuan call,x angkat…msej jer mahu…bgs2…haha…Mut plak mgalami sindrom ptus cnta..ksian kt dia…..hehe…x pa la….aku mgalami sindrom obses kat kcing…hee…Farid?dia mngaku dia bta IT tp aku x mgaku walaupn aku kdg2 bta IT gk…hehe……Erik?haaaa…bdk nie….ni bdk MTD…jgn main2…ganas beb…x da ah…okay jer…..Arif plak bdk bwh ktil double decker aku…dia ni ska bt poyo…haha…adush…….gjan?yg ni brat skit nk cter…haha…….tp dia okay jer…..Hafiz bdk KL tp dlu stdy kt SBP yg da aliran agma kt Kajang…so he knows well la bout KL nie….aku ni mla2 agk jakun jgk laaa….hehe…tp lma2 okay jer…alhamdulillah….terima kasih la semua roomtes aku yer……..sgt berterima ksih……..FARID,terima kasih ajr aku BI…..aku tahu BI aku tnggang langgang dan dsbbkan itu la aku mnta TESL..aku nk improve BI aku….hehe..thanks again u all….

24-27/05/2010

msa ni ada mnngu MDS…mnggu destini siswa…mnggu ni mcm2 aktiviyi mnarik ada…sgt mnyeronokkan…alhamdulillah……hri pertma tue,km pergi bgnan IUC kut ntah aku x ingat nma pe…..untk bt pndtfran sbgai pljr UiTM….scra rasminya hri itu aku bgelar sbgai pljar UiTM Shah Alam yg ku syangi….hehe…poyonya…hehe…erm…..ms 25/5 bnyk taklimat jer……x da pa sgt tp ttap njoy la jgk…..

haaaaaaaaaa…msa 26/6 ni yg best….ms hri ni da krsus kngraan….krsus ni best sgt….mmg smngat patriotik aku smkin mningkat msa hri nie n kmdianya…alhamdulillah…….semakin syg pada UiTM pn ada……hehe….

27/5…..hri nie hri berjmpa dgn Dekan Fakulti Undang-Undang…..Pjmpaan tue x la lma sgt….pkul 12 dh blh blik dh…so aku blik hstel n tgk2 smua kwn2 aku nk blik rmh sbb cti wesak 3 hri…aku pn pe lg sbuk la nk blik jgk…dh la rmh jauh…tp blik jgk…tket bas hbs smua…haha….so pa lg,terpaksa nek kereta api ler…yg mcm kuda tue…aihh…sgt meletihkan aku…….huh……byangkan ms smpai kt rmh hri jmaat tue,aku tdur drpda pkul 12;40 tgh hr smpai 5;30 ptg…fuhhhh…….tp tue smua knangan dan jgk pgalaman..haha

Posted by: shidiemusa92 | May 13, 2010

my lovely and beloved cats in my eyes..hehe


12/5/2009..ni lah tarikh kucing kesayangan aku accident tp alhamdulillah tak mati…selamat cuma cedera sikit..kesian yang amat kat dia….mulut tue hilang sikit,kaki tu capit & tulang ptah 2…eee…kesiannya tapi aku jga dia jugak smpai dia sembuh…tapi kembar dia plak duk gomoi dgn dia pas dia dh nk lega…so skit blik laa…sekarang nie dia dh pergi tinggalkan aku ms 09/09/2009..cntk tarikh nie….lpas dia mati,10/09/2009 aku tak pergi sekolah sbb tgh frust & sdih..hehe…kucing baik lak tue mau ke x sdih..i really hope that one day i will be there with all my cats in my whole life…i really hope for that time…sooner or later but the time will come….i believe it…love you all my cats..hehe…its really make me touching when i remember all about u all,my cats..hehehe..kembar dia hdup lg skrg…..comotku…stay elok2 kat rumah,jgn duk pergi menggatal dgn btina lain kat rmah org lain..hehe..im very caring person..huahuahua….

13/5/2007…ni plak tarikh kucing aku yg lain mati sbb sakit kena gomoi….sdih tul laaa…walaupn msa hdup kdg2 dia jhat,hehehe tp dia bek dgn aku drpd awl hdup smpai akhr hdup dia…tam oh tam..perginya dikau tnpa ku duga..hehe..pas ni aku akn smbg bljr jauh ckit so tak blh dah nk men dgn kcing2 aku…sdih3….huhu

AKU SAYANG SEMUA KUCING-KUCING AKU LAAAAAAA…..

Posted by: shidiemusa92 | May 12, 2010

Musibah Dalam Bercinta


Sebenarnya, tiap kali kita di rundum masalah, itu merupakan masalah untuk kita kembali mengingati Allah Yang Maha Esa. Benarlah kata orang tua-tua, musibah di turunkan pada kita bertujuan untuk menyedarkan kita.

Kita ini hamba Allah, dicipta sempurna untuk beribadah kepadanya. Musibah adalah cara Allah menegur kealpaan kita.

Itu kalau kita sedar. Kalau kita tak sedar-sedar musibah tu di turunkan untuk menyeru kita kembali menyembah Yang Maha Esa, tak ke bertambah-tambah berat nanti musibah ke atas kita pada masa-masa akan datang?

Bersangka baiklah dengan musibah. Musibah dalam bercinta biasanya berpunca dari sangkaan-sangkaan buruk, pembohongan, sikap tidak jujur atau sikap suka ‘bohong sunat” yang akhirnya memakan diri.

Sikap negatif dalam perhubungan cinta biasanya di dorong oleh hati yang tidak takut pada kebesaran Allah dan kekuasaannya. Cinta sesama manusia akan jadi lebih mekar bila ia ditunjangi agama, berpaksikan sikap saling memberi antara satu sama lain.

Dari bercinta-cinta, baiklah berumah tangga. Biar ada ‘ending’nya. Upgrade cinta ke next level – cinta dalam kehidupan berumahtangga.

Musibah dalam bercinta kita tidak dapat elak. Kita cuma boleh hadapi dengan tenang, kawal dan fokus kepada usaha menyelesaikannya. Kala bercinta, emosi cukup sensitif. Terutama sikap cemburu.

Posted by: shidiemusa92 | May 11, 2010

Cepat Sungguh Masa Berlalu…..


Terasa macam bru semalam sja aku semak UPU aku dan kwan2 aku…..Ms semak tue,aku dan kwan2 aku semua happy tapi sdih……………..km smua berpecah mgikut haluan msg2…..aku dpt UITM Shah Alam….Faizuddin dpt USIM…Raja Ahmad Kamil msk UIAM..Farid Wajdi nk jd ustaz kt UM..Nabil nk smbg medic kt Mesir..Izzat nk msk tngktn 6..Lily nk msk form 6 walaupn dh dpt matrik terbaik kt Malaysia…rmai lg la kwn2 aku dpt tmpt yg berlainan..bnyk sgt klau nk sbut..Saiful Nizam pn dpt UITM dpt Puncak Alam lak…Aiman pn dpt sma dgn Raja..rmai lg laaa kwn2 yg nk sbut…bnyk sgt…hehehe.. tp sekurang2 nya meke ni da kwn len sma tp aku? hnyalah bersendiri di UITM Shah Alam yg pnuh dgn noda,cbaran dan dugaan….adush…..perkara yg aku tkutkan iaitu perpisahan bkal terjadi………aku hrap sgt ukhwah kita masih kuat walaupun kita jauh….bila ada kwan bru,jgn lpa kwn lma….aku pn hrap mcm tue..hnya handphone,facebook,webcam dan 3G pnghubung kita..nk jmpa slalu dh x blh..sdih mmg sdih..pas hbs study,msg2 dh nk start kerjaya bru…so adakah msa nk luangkan sperti skrg?as what i said before….The MOST Valuable Things In My Life Is My Beloved Family and My Beloved Friends..I love and I Will Miss You All…..Friendship is very important for me..mmg bkn kwn yg bg duit kat kita tapi kwan adalah rkan yg mgenali kita smada dkt atau tak…sdih mmg sdih sgt nk berpisah dgn anda smua…huhu…..ALLAH ms bsr knapa dia nk pisahkan kita……apapun,Faiz,Farid,Rja,Nabil,Izzat & Lily ..u r the best of my friends,…yg len2 pn bez jgk..maaf x sbut nma…jenuh nk mnaip bnyk….Thanks yoooo my friends..hihi….

Posted by: shidiemusa92 | April 27, 2010

hari nie…27/04/2010…


Hari nie…..27/4/2010…

Hari nie bukanlah hari yang special sangat pun tapi tadi da ler aku pegi skolah lmaku..hihi..Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Arau…alhamdulillah…aku rasa seronok sangat dapat jumpa dengan cikgu-cikgu lama aku…2 jam aku bersembang dengan diaorang sambil aku tanya esei yang aku kena buat untuk interview Institut Perguruan Malaysia atau dulunya di kenali Maktab Perguruan….aku ada jugak sembang dengan seorang ustazah nie…aku tanya dia mcm mna kalau aku sambung law kat UIAM@USIM nnt and she supports me because law have a wide chances to have a job after graduated….tapi aku tak tau lagi lew mcm mna dan apa pilihan aku nanti…adakah institusi perguruan?students law kt UIAM@USIM?msk tingkatan 6?Matrikulasi?apa jawapannya tunggu laaa apabila dah kluar keputusan UPU bru aku nak decide mcm mna…….Aku sedih jugak nk berpisah dengan kawan2 nnt…MOHD IZZAT BIN BUKHARI,MOHD FAIZUDDIN BIN SAHIMI,RAJA AHMAD KAMIL BIN RAJA SULAIMAN,MOHD FARID WAJDI BIN MUSATAFFA,AHMAD NABIL BIN ZAHARUDDIN,NOR LINA BT NOR AZMI dan ramai lagi..maaaf yg lain kalau aku tak sebut…tapi aku hargai all of u as my freinds…..plg aku agk terasa kehilangan bila KHIDHIR dan Nabil akan melanjutkan pelajaran di luar negara…..semoga persahabatan kita KUKUH walaupun kita jauh……………

Posted by: shidiemusa92 | April 26, 2010

Cinta ilahi………


Semoga aku menemukan cinta illahi…insyaALLAH……

Posted by: shidiemusa92 | April 26, 2010

Rahsia Cinta……..


Cinta adalah komitmen di antara dua hati.

Komitmen ni adalah persetujuan untuk memberi, menghadiri, setia, percaya. Rahsia bahagianya cinta adalah wujudnya komitmen berterusan di antara kedua-dua belah pihak iaitu pihak lelaki dan pihak perempuan.

Saya merujuk cinta yang saya katakan sekarang ini sebagai cinta orang bujang. Sebab dalam ratusan masalah cinta yang diajukan pada saya kebanyakannya adalah masalah cinta lelaki bujang dan gadis-gadis bujang. Itu lum cerita lagi masalah cinta yang dialami oleh pasangan suami isteri.

Kita tak perlu memaksa diri untuk menyamakan diri kita dengan pasangan kita atau kekasih cinta kita. Pada peringkat awal perhubungan cinta, usah terlalu memaksa diri mencari banyak persamaan antara kita dengan pasangan kita.

Sebaliknya, hargailah keunikan kita dan keunikan kekasih kita. Terima kelainan yang ditampilkan oleh kekasih kita tu.

Pada peringkat permulaan, kita hanya akan dapati ada sedikit persamaan – iaitu rasa ingin menyayangi antara satu sama lain. Jangan terlalu berkecil hati sebab sikap kita, selera kita atau pekerjaan kita tak banyak yang sama dengan pasangan kita. Persamaan akan muncul sedikit demi sedikit seiring dengan peredaran masa dan peredaran hubungan cinta dari tahun ke tahun.

Cinta adalah komitmen dua hati, biasanya dari dua orang yang berbeza sebagai cara untuk saling melengkapi antara satu sama lain. Kebahagiaan cinta tak semestinya memerlukan kesamaan atau keserupaan selera, sikap, jumlah gaji, jawatan, jenis kerjaya, tempat asal, filem kegemaran, lagu kesukaan atau kenderaan pilihan.

Kita perlu saling menerima kelainan-kelainan pasangan untuk kita menjadi komited pada cinta.

sumber : http://www.imotivasi.commrah

Posted by: shidiemusa92 | April 24, 2010

Novel Ayat-Ayat Cinta


Jika Anda sedang mencari-cari novel motivasi yang best untuk dibaca, saya rekemenkan baca dulu novel Ayat-ayat Cinta. Isi kandungannya dan jalan ceritanya mendorong Anda berubah, menjadi seperti Fahri. Fahri adalah watak utama novel Ayat-ayat Cinta.

Dia seorang lelaki yang amat baik, hafaz Quran, datang dari keluarga sederhana, tutur katanya baik dan mengambil berat pada orang-orang disekeliling. Sikapnya yang amat mengambil berat tu telah membuat hati beberapa orang gadis tertarik padanya dalam diam. Mereka adalah Maria, Noura, Nurul, Aisyah.

Di antara keempat-empat gadis itu, Aisyah berjaya bernikah dengan Fahri hingga menjadikan Maria, Nurul dan Noura kecewa tanpa rela. Wali Aisyah merisik Fahri melalui Syeikh Usman, guru kelas Quran yang diikuti Fahri. Fahri tidak tahu Aisyah berasal dari keluarga usahawan Turki yang amat kaya.

Mungkin, kisah hidup Fahri menikah dengan seorang agdis kaya secara tiba-tiba adalah bukti Allah maha penyayang. Allah swt memberi balasan rahmat melimpah ruah dari sumber yang tak disangka-sangka pada hamba yang dikasihinya juga pada hamba yang berusaha mendekatkan diri padanya.

Bila Anda ada keinginan mahu berubah, mahu menjadi baik dan mahu membina karisma, bacalah Ayat-ayat Cinta. Ia membuat jiwa Anda tenang. Membaca novel ni sekali macam tak cukup.

Selesai membacanya, Anda akan merasa cukup puas serta timbul keinginan yang cukup kuat mahu berubah jadi lebih baik.

sumber : http://www.imotivasi.comta

Posted by: shidiemusa92 | April 24, 2010

Pasang matlamat bercinta


Dalam menikmati cinta kita tetap perlukan matlamat supaya cinta kita memberi kebahagiaan mendalam pada diri kita. Barulah ada maknanya cinta tu.

Tak ada matlamat bercinta, maka tak akan kekal bahagia di hati kita. Sebabnya, kita seolah-oleh tak mahu meletak kebahagiaan cinta tu lama-lama di dalam hati. Asyik bertukar-tukar.

Bila tidak ada matlamat cinta, Anda akan terdorong untuk bermain-main ketika bercinta dengan kekasih Anda. Cinta Anda tak sampai ke jinjang pelamin, sekadar putus begitu saja.

Kemudian Anda akan cari orang lain lagi, bercinta lagi, putus cinta lagi. Selepas itu, cari lagi orang lain, bercinta lagi, putus lagi. Bila nak ada penyudahnya? Bila nak kawinnya?

Mulai sekarang, mari kaji balik cinta kita selama ni. Tanya diri Anda sekarang di dalam, Anda bercinta untuk apa? Adakah untuk:

1. Merasa bahagia sahaja tanpa ada penyudah dengan nikah..
2. merasa bahagia, menyudahi perhubungan cinta dengan nikah, bina keluarga sendiri, bercinta sebagai sebuah keluarga.
3. Sekadar suka-suka, hanya mahu tahu mempelajari saikologi cinta.
4. Membuktikan pada kawan-kawan Anda ada ramai peminat dan ramai pasangan. Sekali petik, sepuluh yang datang!

Cinta lahir dari hati, masuk ke emosi lalu meresap ke fikiran. Untuk kita berjaya menjadi seorang pencinta pada pasangan kita, kita perlu pasang matlamat. Pasanglah matlamat untuk:

a. Membahagiakan orang yang Anda cintai.
b. memberi yang terbaik untuk pasangan Anda.
c. upgrade hubungan cinta Anda ke level seterusnya – BERNIKAH.
d. Melebihkan peranan Anda pada pasangan, bukan mempersoalkan hak dan keutamaan.
e. Terima pasangan Anda seadanya dia, terima kekurangannya, kagumi kelebihannya.

Saranan,masukkan matlamat point ‘a’ hingga ke matlamat point ‘e’ sebagai sebahagian dari matlamat Anda dalam bercinta. Matlamat memandu usaha kita dalam mencari bahagia bercinta. Tak ada matlamat, kita akan hilang arah.

sumber : http://www.imotivasi.com



Older Posts »

Categories